BuurtSchoolThuis Show - het Cultuurproject Architectuur van OBS De Wilgenhoekdonderdag 10 februari 2011

Bouwen maar!

"Meneer, gaat u een heel huis bouwen in onze speelzaal?" Dat vonden de kleuters wel een goed idee!
Ze hadden vandaag een echte metselaar op zoek: opa Kees.
Hij liet zien hoe je met stenen en cement een stevige muur kunt bouwen. Dat is moeilijker dan je denkt! Je mag niet teveel cement gebruiken, en ook niet te weinig. En iedere rij stenen moet recht zijn.
Natuurlijk wil je een stevige muur maken. Dan moet je de stenen niet recht boven op elkaar metselen, maar steeds een stukje opschuiven. Je moet ze laten verspringen - zo heet dat.
Kijk maar naar de tekening. Hier hebben ze hele stenen en halve stenen gebruikt, om-en-om.
De muren van onze school zijn op precies dezelfde manier gemetseld als op de tekening.
Toen opa Kees had uitgelegd hoe je een muur moet metselen, mochten een paar kinderen het zelf proberen. Dat ging best goed! Maar kijk uit, dat je zo'n zware steen niet op je tenen laat vallen! 


Als alle muren van je huis klaar zijn, wil je natuurlijk ramen in je huis hebben. Anders tocht het zo!
Dus gingen de kinderen in de groepen 4, 6, 7 en 8 glas-in-lood ramen maken.
Hoe was het ook al weer? O ja: als je je raam tekent, moet je ervoor zorgen, dat alle vakjes helemaal dicht zijn. Anders loopt de verf van het ene vakje naar het andere vakje.
En als je er een raam van zou maken, zou het glas eruit vallen. Aan de slag dan maar!

Jeeda
 
Noor
 
Moet je kijken: Teun heeft de kleur brons gemaakt!

Onder leiding van Reina ging groep 8 met echt glas-in-lood aan de slag. Dat is echt een vak apart, hoor! Kijk eens wat een gereedschap je nodig hebt!
Reina moest veel uitleggen, voordat de kinderen aan de slag konden. Want er zijn zo veel dingen waar je aan moet denken, als je met glas-in-lood werkt: je moet voorzichtig zijn met het gereedschap zodat je je niet bezeert. Je moet weten hoe je glas snijdt en hoe je lood buigt.
Toen de belangrijkste dingen waren uitgelegd, konden de kinderen aan het werk. Het was best lastig, maar ook erg leuk om te doen!