BuurtSchoolThuis Show - het Cultuurproject Architectuur van OBS De Wilgenhoekdinsdag 8 februari 2011

Onze buurt in beeld.

Het was maandag weer een drukte van belang op school. Onder leiding van Claire maakten kinderen van groep Rood een prachtige plattegrond van onze buurt.
De Wilgenhoek stond er natuurlijk op, met alle huizen en straten er omheen, en het schoolplein.
De kinderen maakten stoepen
 waarop je heel goed kunt hinkelen.
En het water aan de overkant, met vissen er in. Nooit geweten, dat daar ook haaien zwemmen! Kijk maar uit, als je gaat vissen!

Met groep 4 werden huizen getekend met prachtige glas-in-lood ramen en echte gordijnen. Het zag er zó gezelling uit. Zou je er zelf kunnen wonen? "Nee", antwoordt één van de meisjes. "Want de voordeur is veel te klein. Maar mijn pop kan er wel wonen". Kijk eens hoe hard er gewerkt werd!
  
 

Groep 5 ging aan de slag met het tekenen van glas-in-lood ramen. Er hingen voorbeelden in de klas. Als je snel klaar wilt zijn, kun je een voorbeeld na-apen. Maar zelf bedenken is veel leuker. Er werden heel mooie ramen gemaakt. Maar let wél op, dat alle loodstukjes goed op elkaar aansluiten, want anders loopt de verf van het ene vakje naar het andere vakje.
 
"Je kunt eerst een huis tekenen, maar je kunt het ook gewoon bouwen en dan kijken of het is gelukt", vindt één van de kinderen van groep 6, waar spacehuizen werden gebouwd.
Ja, dat mag een architect natuurlijk zelf weten, maar hij loopt dan wél de kans dat hij alles overnieuw moet doen.
Leuk om te zien, dat spacehuizen heel anders zijn dan drijfhuizen.
Is ook logisch, want een drijfhuis drijft, en een spacehuis "speest".
Hopelijk is er genoeg ruimte in de ruimte om al die spacehuizen te laten vliegen!


Wist je, dat je huizen kunt ontwerpen met menselijke vormen? De kinderen van groep 7 weten er alles van! Ze werkten in groepjes. Elk groepje maakte één tekening van deze 'mensenhuizen'. Dan moet je niet alleen goed kunnen tekenen, maar ook goed aan een ander kunnen vertellen wat je wilt. En goed kunnen luisteren. Dus: samenwerken met elkaar. Maar zorg er wél voor, dat je tekening een huis wordt en geen mens. Anders kun je er niet in wonen.
"Zal ik een dak op mijn drijfhuis maken". Als je droog wilt wonen, is dat wel zo handig. En wist je, dat een drijfhuis een tuin kan hebben? De architecten van groep 8 bedachten werkelijk van alles: huizen met terrasjes, tegelpaadjes en zelfs met banken, tafels en badkuipen.
Wat is het toch leuk om architect te zijn: niets moet en alles mag!
 

Zo gonst het project door de hele school.
Een jongen zei: "Ik vind dit het leukste project tot nu toe, want je mag van alles zelf bedenken en bouwen!"