BuurtSchoolThuis Show - het Cultuurproject Architectuur van OBS De Wilgenhoekdinsdag 15 februari 2011

Echt glas-in-lood.

“Weet je hoe een glas-in-lood raam eruit ziet?” Ja, dat weten de kinderen wel, want dat hebben ze zelf al getekend. Prachtige ramen met veel verschillende kleuren. Nu konden ze zien hoe zo’n glas-in-lood raam in het echt wordt gemaakt.  Dion Koopman, de vader van Benthe uit groep 4, was in de gymzaal. Hij ging aan de kleuters en de kinderen van groep 3 t/m 6 uitleggen wat je allemaal moet doen om een glas-in-lood raam te maken. Het moest een raam worden voor onze school. Zie je die 8 blauwe vakjes? Dat zijn de 8 groepen die we hebben. Zo werk je altijd met glas-in-lood: je maakt eerst een tekening op papier. Dan kun je aan het werk. Nu maar hopen, dat het lukt en dat het raam er precies hetzelfde uit gaat zien als op de tekening.
Wat moet je allemaal doen om een glas-in-lood raam te maken? Je moet lood snijden. Dat gebeurt met een heel scherp mes. “Het mes lijkt wel een halve maan”, vindt één van de kinderen. “Nee, het is een oorlogsmes waarmee je kunt zwaard vechten!” In ieder geval kun je met dit mes de stukjes lood precies op maat snijden.

Het glas moet je natuurlijk ook snijden.  Dat gebeurt met een soort mes met een scherp wieltje. Langs een ijzeren liniaal kun je een rechte streep op het glas maken, en dan het glas breken. Glas kan heel scherpe punten hebben. Deze punten kun je eraf slijpen met een diamantslijper. Glas is hard, maar diamant is nog harder; daarom kun je er glas mee slijpen.


Als je het lood en het glas hebt gesneden, kun je beginnen met het glas-in-lood raam te maken.
De glas-in-lood tekening ligt onderop. Daar leg je alle stukjes glas en lood op. Daarna moeten alle stukjes lood aan elkaar vast gemaakt worden. Dat doe je met solderen. Hiervoor gebruik je soldeer (dat bestaat uit tin – een soort zacht metaal). Het soldeer wordt gesmolten met een hete soldeerbout en op ieder kruispunt van het lood gedaan. Zó wordt het een stevig raam.

Het raam is bijna klaar
De laatste loodjes...
Vieze vingers!Hoe wordt glas eigenlijk gemaakt? Glas wordt gemaakt door een bepaald soort zand heel heet te maken, wel meer dan 1000 graden, zodat het zand vloeibaar wordt.
En hoe maak je gekleurd glas?
Als het glas nog vloeibaar is, moet je er gesmolten ijzer, koper, of goud bij doen. Dan krijg je gekleurd glas.

Heel veel kleuren
Sommige kinderen vonden het jammer dat ze weer zo snel naar de klas terug gingen.
Maar het was erg leuk om te zien hoe je een glas-in-lood raam maakt.