BuurtSchoolThuis Show - het Cultuurproject Architectuur van OBS De Wilgenhoekvrijdag 4 februari 2011

Een tekening van een idee...

Wat is nou eigenlijk een architect? Vandaag konden we het zien. Een architect is een man met een bril op. Remko, de vader van Ben (groep 7) en Isis (groep 2) is zo'n man. Hij ontwerpt gebouwen en huizen. In onze eigen stad, Haarlem. En vandaag komt hij daar wat over vertellen in groep 5 en 6. Hij geeft een diashow en hij heeft ook voorbeelden bij zich van gebouwen die hij samen met andere architecten ontworpen heeft.
Maar wat is nou eigenlijk ontwerpen? begint Remko in groep 5. "Je maakt eerst in je hoofd een foto," merkt iemand op. "Ja, ontwerpen is bedenken wat je wilt gaan maken. Architecten zijn denkers," vertelt Remko. "Misschien word ik dan later ook architect,'' mijmert een denker in de dop hardop.

Als je een idee hebt, ga je daar schetsen en tekeningen van maken, en maquettes. Weer andere mensen maken er in de computer plaatjes van die nog echter weergeven hoe het gaat worden. Er worden bouwtekeningen van gemaakt. En uiteindelijk gaat iemand het dan maken.
Een jongen: "Kan dat ook mijn vader zijn?"
Remko: "Wat doet je vader?"
Jongen: "Hij is bouwvakker."
Remko: "Ja, dan kan het ook je vader zijn."

"Maar hoe weet je nou echt zeker dat het gebouwd gaat worden?" vraagt een meisje.
Goede vraag, vindt Remko. "Dat is van veel dingen afhankelijk. Je doet het in stapjes, van het idee, naar schetsen, naar bouwtekeningen. Eigenlijk weet je dan steeds zekerder dat het gebouwd gaat worden. Je maakt een tekening van een idee. Iemand gaat het maken, dus je moet heel goed vertellen wat het idee is."
Speurtocht door de buurt

In groep rood was er vandaag een speurtocht door de buurt. In groepjes gingen de kinderen met een begeleider de buurt in. Kijken... naar ronde voordeuren. Vierkante ramen tellen bij het huis op de hoek. Het van mozaiek gemaakte huisnummerbord van 59 bewonderen. Het glas in lood van de huizen bekijken... Over glas in lood leren we de komende tijd in het project nog veel meer. Hoe het gemaakt wordt bijvoorbeeld. En we gaan kijken bij iemand die dat kan. "Kom, nog even verder jongens en meisjes... Valt jullie iets op als je de voordeuren van de rechter rij huizen op het Marnixplein vergelijkt met de linker rij huizen? " "Jaaaahhh, bij de ene rij zijn ze rond bij de andere vierkant..."
En wat zie je verder nog meer op straat? "Hondenpoep. Uitkijken!" roept een meisje. Oei, wat waait het. Op warme truiendag. Rennen dus, rennen om warm te worden en om snel weer terug op school te zijn. Uitgewaaid en wel. Lees meer in de
BST digikrant